Zdrowo i szybko: makaron z kurczakiem i szpinakiem.

29 stycznia 2015

Kiedy przypomnę sobie swoje odżywianie sprzed kilku miesięcy robi mi się niedobrze. Fast foody, tłuste ciężkie obiady i tona słodyczy. Nadal będzie mi się zdarzać jeść takie rzeczy, ale na pewno będzie to w sytuacjach, w których po prostu…nie będę mieć wyjścia, albo po prostu stwierdzę, że raz nie zawsze. Nie będę przecież wszędzie chodzić z pudełkami sałatek i zdrowej żywności. A czasem po prostu będę miała ochotę na ten cholernie pyszny deser z bitą śmietaną. Wszystko jest dla ludzi. A nagroda za codziennie treningi musi przecież raz na miesiąc być.  

 

Nie lubię stać godzinami w kuchni o czym pisałam Wam już przy okazji propozycji śniadaniowych. Obiad to musi być również ekspres. Przy wszystkich obowiązkach, które mam na głowie i kolejnych, które sobie wciąż dokładam – nie ma czasu na godzinne eksperymentowanie. Zresztą i tak znając moje umiejętności zakończyłoby się to katastrofą, więc w efekcie tylko straciłabym czas i nadal byłabym głodna. Zdrowe odżywianie to mega sprawa. Wystarczy lekko zagłębić się w ten klimat i odkryjecie, że to żadna katorga, a sama przyjemność i setki pysznych dań do wyboru. Mój jadłospis jest denny. Wciąż jem to samo. Może jak Pola podrośnie to zacznę nieco więcej kombinować, ale póki co jakieś 4 na 7 obiadów to…makarony. No uwielbiam po prostu. Z brokułami, ze szpinakiem, z fetą…z czymkolwiek. Ale najlepszy jest chyba ten, którym Wam dzisiaj pokażę. Totalna prościzna, dziecko by zrobiło, a smaczne, że hoho.

 

MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

– makaron pełnoziarnisty

– czosnek

– pierś z kurczaka ( najlepiej załatwić sobie ze wsi, nie są napakowane hormonami )

– zioła prowansalskie

– pieprz i sól  ( jak kto woli, ja nie muszę w ogóle solić )

– papryczka chilli – przyspiesza spalanie kalorii o ponad 20 % !

– liście szpinaku

– jogurt naturalny 1%

DSC_1341

 

DSC_1342

 

DSC_1344

 

DSC_1345

 

DSC_1347

 

DSC_1348

 

DSC_1351

 

DSC_1352

 

Papryczkę chilli kroimy na pół i wyrzucamy wszystkie nasiona. Kroimy ją w drobne paseczki. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę, a kurczaka kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy al dente, na łyżce oliwy podsmażamy kurczaka z papryczką chilli. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Dorzucamy liście szpinaku z czosnkiem. Kiedy wszystko będzie już idealnie podsmażone, dorzucamy makaron, wlewamy pół jogurtu naturalnego i mieszamy wszystko ze sobą. Można delikatnie posypać parmezanem i… gotowe. Szybko, zdrowo i smacznie. Smacznego.

DSC_1353

 

DSC_1354

 

DSC_1355

 

DSC_1356

 

DSC_1359

 

DSC_1360

 

 

  • I ja kocham makarony. Czasami myślę że urodziłam się nie w tym kraju co powinnam;-) Przepis super, na pewno wypróbuję.

  • malinka

    Ja spróbuję jednak bez papryczki :-)

    • Papryczka bardzo podkręca przemianę materii :)

      • Alicja Wegner

        oj tak :)

    • Alicja Wegner

      Ja nienawidze prapryki ale ta daje taka fajna ostrosc, a to juz lubiee :)

  • Paulina

    wyglada baaardzo fajnie :) jutro kupie skladniki i wyprobuje :p jak idzie z dietka? ja sie jakos trzymam :) pozdrawiam :) makaron gora!

    • Alicja Wegner

      Ja przez weekend bardzo mało jadłam, bo nie było czasu a jak już coś to…frytasy ;) Ale nie chciałam komplikować i jako jedyna z grupy kilku osób szukać dla siebie zdrowej knajpy;) A tka poza tym idzie bardzo dobrze :)

  • Paulina Kwiatkowska

    Jadłabym. Uwielbiam makaron <3

  • Ladymami Paulina

    Papryczka- coś co Tomek lubi :) Oj, trzeba wypróbować!

  • Claudia

    Spróbuj dodać pomidorki koktajlowe na etapie podsmażania :) Pyyycha!

    • Alicja Wegner

      Robilam tez i tak! Pyszotka !

  • malnn

    właśnie widziałam cie dzisiaj w maku

    • Alicja Wegner

      Frytasy po 11 godzinach jazdy weszly bezproblemowo :) Tylko z tym mc chickenem cos mi F. musial pomoc… ;)