spaghetti z sosem brokułowym

Spaghetti z sosem brokułowo-jogurtowym

5 września 2018

Jeju… jak fajnie jest mieć kuchnię i znów do Was z niej nadawać – serio! Po pół roku w koczowniczych, kulinarnych warunkach, krzątanie się po kuchni nagle zaczęło sprawiać mi większą przyjemność.

No dobra… Nadal wolę patrzeć jak to ON gotuje, bo prawda jest taka, że wychodzi mu to sto razy lepiej ode mnie, no ale… takie przyjemności to ja mam tylko w weekendy. W dni powszednie muszę sobie jakoś sama radzić. Z gorszym lub lepszym skutkiem – różnie bywa.

Często pytacie o to co je Polcia, a ja Wam muszę powiedzieć, że z nią to jest tak różnie, że nawet ja nie nadążam. Jednego tygodnia kocha brukselkę, drugiego nienawidzi. Raz wcina brokuły, potem nimi pluje. To jest istny szogun ze zmiennymi nastrojami i smakami – tego nie ogarniesz! No ale matka jak to matka, ogarniać musi, zatem sposoby swoje na to dziecko jakieś mam. Z brokułami wymyśliłam taki patent, że po prostu zaczęłam je miksować. Wpadłam na to zupełnie przypadkiem, kiedy zamówiłam Poli z jakiejś restauracji makaron z sosem brokułowym na wynos. Tak jej zasmakowało, że stwierdziłam, że spróbuję zrobić sama. Powiedziałam jej tylko, że to jej ulubiony zielony sosik, a dopiero kiedy go spałaszowała powiedziałam, że to był brokuł – stwierdziła, że jednak lubi :D Także potraktujcie ten przepis jako idealny sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka.

Dzisiejszy przepis to raj dla dziecięcego podniebienia – prosty, delikatny no i hello (!) zawiera to co większość dzieci uwielbia: jogurt i makaron! Pola wcina makarony wszelkiego rodzaju odkąd pamiętam, a jogurty naturalne to u nas podstawa. Nie wiem czy istnieje coś do czego używam śmietany. Zresztą zobaczcie same :)

 

 

SPAGHETTI Z SOSEM BROKUŁOWO- JOGURTOWYM

Składniki: 

  • ok. 200 gramów makaronu ( obecnie mamy fazę na makaron spaghetti z ciecierzycy)
  • jogurt Naturalny Gęsty Bakoma – opakowanie 390 gramów ( do sosu zużyjemy około 2/3 opakowania)
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały ząbek czosnku
  • płatki drożdżowe
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie pierś z kurczaka jeśli wolicie wersje mięsną

 

 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuł podgotowujemy, odcedzamy wodę i blendujemy w garnku stopniowo dodając jogurt Naturalny Gęsty Bakoma. Dodajemy go tyle, ile uważamy za słuszne – zależy to od tego jak bardzo jogurtowe lubicie sosy. Pola lubi baaaardzo, więc zużyłam 2/3 opakowania, a i tak później dobierała sobie jeszcze jogurtu i mieszała ze swoim makaronem, bo było jej mało. Możemy do całości dorzucić malutki ząbek czosnku i jeszcze raz wszystko zblendować, a następnie całość doprawiamy do smaku. U mnie tradycyjnie odrobina soli himalajskiej i świeżo zmielonego pieprzu.

 

 

Można zrobić wersję bezmięsną lub mięsną – wtedy wystarczy podsmażyć kilka kawałeczków kurczaka i dorzucić do naszego spaghetti. Widzicie? Prościzna! Pozostałe 100 gramów jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma wykorzystałam do kolejnego dania czyli deserku – jogurtu z owocami i nasionami słonecznika. Jogurty w naszym domu idą dużo szybciej niż świeże bułeczki, bo wykorzystujemy je do deserów, koktajli, potraw mięsnych, makaronów itp. Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma nie ma w składzie mleka w proszku, a na to zawsze zwracam uwagę.

To jak? Spróbujecie zrobić brokułowe spaghetti na własną rękę? Jeśli tak, to koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło i czy zmodyfikowałyście jakoś przepis. Moja wersja jest bardzo delikatna, ale jestem ciekawa jakie Wy będziecie mieć pomysły na swoją. Jeśli postanowicie podzielić się przepisem na swoim instagramie, pamiętajcie o akcji #inspiredbymamala i dodaniu tego właśnie # pod zdjęciem!

 

SMACZNEGO! :)