Pomysł na obiad – zdrowe, szybkie i smaczne przepisy na cały tydzień!

20 lipca 2016

Pomysł na obiad – czasem tak ciężko o to, by wymyślić coś czego już dawno nie jedliśmy. Słowo obiad – cóż –  kiedyś na pewno nie kojarzyło mi się z czymś co można wykonać szybko. Dziś wiedząc jak doba potrafi być krótka i wiedząc, że… czas to pieniądz – ułatwiam sobie życie jak najbardziej mogę i nie marnuję go na robienie czegoś co za chwilę i tak zjem. 

Ilekroć słyszę jak ktoś mi mówi, że nie ma czasu, by robić obiady i dlatego je fastfoody –  mam ochotę policzyć tej osobie ile właśnie czasu zmarnował, żeby mi o tym opowiedzieć na fejsie. Ja przed chwilą w 10 minut zrobiłam obiad. Gdybym tylko podwoiła porcje, miałabym ten obiad na dwa dni. A to oznacza, że jutro nie gotowałabym wcale. Staram się też jak mogę, by to co jem, nie było tylko szybkie, ale też… zdrowe i przede wszystkim smaczne. Bo co z tego, że będzie zdrowe i szybkie, jak po jednym kęsie każdy odejdzie od stołu i nawet już nie zerknie w stronę potrawy, próbując wymazać jej smak z pamięci. Ale zdrowie zdrowiem, smak smakiem … musi też być w miaro tanio. I nie dam sobie wmówić, że żeby odżywiać się zdrowo, trzeba nie wiadomo jak dużo pieniędzy. Jedyne czego trzeba to instynktu łowcy, który wie gdzie i kiedy szukać promocji, oraz wie za co nie warto przepłacać. Wysoka cena kochani nie zawsze idzie w parze z jakością. Ja należę do osób bardzo oszczędnych i nie wydaję kasy na rzeczy niepotrzebne. Do sklepu chodzę najczęściej po to, czego akurat potrzebuję. To ile wydaję miesięcznie na jedzenie jest dla niektórych czymś absolutnie niemożliwym. Mi też się kiedyś tak wydawało. Potem życie przycisnęło mnie do muru i zaczęłam wydawać dwa razy mniej – nie z powodu widzimisię, a z konieczności. I tak już mi zostało.

Dzisiejszy wpis będzie na pewno przydatny dla wielu osób, które cenią sobie czas oraz zdrowie, ale lubią też dobrze zjeść. Tych siedem obiadów potraktujcie oczywiście jak zawsze – jako bazę, inspirację. Jeśli jakiś składnik Wam przecież nie pasuje – zamieńcie go na inny, ten który lubicie.

To jedziemy! Oto mój pomysł na obiad… tfu! Pomysły! Siedem pomysłów na obiady, na caaały tydzień! :)

1. Kotleciki ryżowe   – to dobry pomysł na obiad również dla dzieci, które nie przepadają za ryżem – łatwo można go tutaj przemycić :)

  • pół woreczka ryżu brązowego
  • ok. 150 gramów mielonego mięsa ( może być kurczak, indyk, cielęcina)
  • roszponka
  • 1/3 cukinii
  • mała cebulka
  • nasiona słonecznika

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu mieszamy go ze zmielonym mięsem i formujemy kotleciku. Wrzucamy na patelnię grillową i smażymy z oby dwóch stron. Cukinię i cebulę kroimy w plasterki, mieszamy z łyżeczką oliwy, doprawiamy ulubionymi przyprawami i wrzucamy na patelnię grillową. Po zdjęciu z patelni, mieszamy z roszponką i posypujemy nasionami słonecznika.

obiady

 

2. Spaghetti bolognese – przepis na 4 osoby

  • opakowanie mięsa mielonego ( 500 gramów )
  • 3/4 opakowania makaronu kukurydzianego
  • sos bolognese w proszku ( 100 % naturalnych składników, żadnych konserwantów – firma knorr)
  • puszka eko pomidorów
  • bazylia
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy sos, puszkę pomidorów i pociętą bazylię. Wszystko mieszamy i nakładamy na makaron.

 

DSC_1285

 

 

 

3. Kurczak w sosie koperkowym

  • ok. 150 gramów piersi z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • jogurt naturalny ( bez mleka w proszku)
  • łyżka otrębów żytnich
  • koperek
  • szparagi

Ziemniaki podgotowujemy ok. 10 min w garnku następnie układamy je razem z pociętym kurczakiem w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy wedle uznania ulubionymi przyprawami. Jogurt naturalny mieszamy z otrębami oraz pociętym koperkiem. Otrzymanym sosem zalewamy ziemniaki i kurczaka, oraz stawiamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut, aczkolwiek najlepiej co jakiś czas sprawdzać stopień wypieczenia kurczaka i twardość ziemniaków. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, następnie wyjmujemy z wody i albo jemy je ugotowane, albo dodatkowo grillujemy na patelni. Jeśli mam być szczera ten pomysł na obiad, przypadł najbardziej do gustu mojemu F. Dumna jestem, no!

 

DSC_1272

 

4. Pieczony indyk z warzywami

  • ok. 120 gramów indyka
  • pół kalafiora
  • 4 rzodkiewki
  • pół woreczka dzikiego ryżu

Kalafior delikatnie podgotujemy we wrzącej wodzie, następnie układamy go razem z indykiem w naczyniu żaroodpornym oraz przyprawiamy pieprzem, solą, curry. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 40 minut. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż podajemy na talerzy z upieczonym indykiem, kalafiorem i rzodkiewkami pociętymi na plasterki.

 

DSC_1063

 

5. Dorsz w sosie pomidorowym – z racji, ze jest to danie z rybą, koszt potrawy jest nieco droższy. Nie jest to jednak łosoś, więc … raz w tygodniu, można sobie pozwolić ;) Takie obiady to fajna odskocznia od kurczaka, indyka itp.

  • filet z dorsza ( ok. 200 gramów)
  • fasolka szparagowa ( 300 gramów)
  • pół woreczka dzikiego ryżu
  • 3/4 szklanki soku pomidorowego
  • ok. 40 gramów sera feta
  • pietruszka
  • pół woreczka dzikiego ryżu ( może być inny ryż, może być kasza gryczana )
  • łyżeczka sezamu
  • cytryna
  • ząbek czosnku

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie, ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Filet z dorsza myjemy, a po osuszeniu skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Tak przyprawionego dorsza wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie wkładamy go w naczyniu żaroodpornym do piekarnika o temp. 180 stopni na 25 minut. Sok pomidorowy doprawiamy solą morską i bazylią. Po 25 minutach rybę zalewamy sosem, a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika ponownie na ok. 10 minut. Na koniec całość posypujemy pokruszoną fetą i wstawiamy do piekarnika na dosłownie chwilkę, tak, żeby feta się roztopiła. Po wyjęciu z piekarnika, całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ugotowaną fasolkę posypujemy uprażonym sezamem. Podajemy z ugotowanym ryżem.

 

DSC_1322

 

6. Ryż z kurczakiem i cukinią

Tym razem pomysł na obiad idealny dla fanów dań w stylu chińskich. Wszystko ze sobą wymieszane.

  • 1/3 dużej cukinii
  • pół woreczka białego ryżu
  • ok. 120 gramów piersi z kurczaka

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię tniemy na plasterki, przyprawiamy rozmarynem i polewamy łyżką oliwy, następnie wrzucamy na patelnię grillową. Pierś z kurczaka kroimy w kostki ok 1,5 cm, doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania i smażymy na łyżce oliwy. Podsmażone mięso, grillowaną cukinię i ugotowany ryż, wrzucamy na jedną patelnię i wszystko ze sobą mieszamy.

 

pomysł na obiad

 

7. Zupa krem z brokułów – ( przepis na 4 porcje) – osobiście kiedy zupę jem tylko ja, wybieram opcję gotowej zupy od Martwitt – w lidlu kosztuje 4 zł. Jeśli jednak macie ciut więcej czasu i lubicie zupy gotować sami, mam dla Was genialny przepis, który znalazłam kiedyś w książce z przepisami bez pszenicy. Idealny pomysł na obiad, dla osób, które chcą odsapnąć od mięsnych potraw.

  • pół kg brokułów
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 filiżanki bulionu z kurczaka
  • 2 filiżanki mleka kokosowego z kartonu
  • 1,5 łyżki mąki kokosowej
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  •  sezam, nasiona słonecznika, płatki migdałów

Brokuł dzielimy na małe różyczki. Łodygi obieramy z włóknistej skórki i siekamy je. W garnku na niewielkim ogniu rozgrzewamy olej i wrzucamy por pokrojony w plasterki – smażymy i mieszamy od czasu do czasu, przez ok. 7 minut aż por zmięknie. Dodajemy łodygi brokułów i bulion. Kiedy całość zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy różyczki brokułów i gotujemy na wolny ogniu przez 10 minut. Zupę przelewamy do miksera i rozdrabniamy na gładką masę. Wlewamy z powrotem do rondla i ustawiamy na średnim ogniu. W małej misce ubijamy na gładką masę 1/4 filiżanki mleka kokosowego i mąki kokosowej. Uzyskany płyn wlewamy do zmiksowanych brokułów stale mieszając. Dolewamy pozostałe mleko kokosowe i wsypujemy tymianek. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając – do czasu aż zgęstnieje. Na patelni prażymy mieszankę sezamy, migdała i nasion słonecznika i taką mieszanką posypujemy zupę przed podaniem.

 

pomysł na obiad

 

I jak? Znalazłaś wśród moich przepisów swój pomysł na obiad? Jeśli podobają Ci się moje przepisy i chcesz więcej, albo masz ciekawe pomysł na ich modyfikację – podziel się ze mną swoją opinią! A jeśli chcecie znać jeszcze jedno fajne miejsce, z którego korzystam w celu inspiracji, zajrzyjcie tutaj.

 

„Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia.” – George Bernard Shaw

  • Jadzia

    Alicja, kurczak w sosie koperkowym, wygląda obłędnie! Mniam! :)

  • Magdalena Bartkowiak

    jestem ciekawa ryby, bo u mnie ostatnio tylko pstrąg łososiowy (tańsza wersja łososia xD) bo „dorsz śmierdzi rybą” :D Wypróbuję w piątek :D

  • Marta Zet

    Kochana dziękuję Ci za ten post. Jestem zmęczona wymyślalniem posiłków, żeby było SZYBKO (nie lubię gotować jakoś szczególnie), zdrowo i smacznie. I żeby dzieciom smakowało. Dzięki!

    • ja też jakoś szczególnie nie lubię, dlatego właśnie uwielbiam takie proste opcje :D

  • Ola

    Wow super przepisy

  • Monika

    Uwielbiam zupki krem, takiego przepisu nie znałam, dzięki :D

  • Ala, gdzie kupujesz i jakiej firmy jogurt naturalny bez mleka w proszku?Czytam wszystkie etykiety i ciężko taki znaleźć…

    • Kochana z bakomy taki malutki, gęsty, albo zott 1 %, ale fakt ciężko dostać bez mleka w proszku… :/

  • monika

    Polecam jogurt bakoma bez mleka w proszku lub w biedronce taki maly zielony za 99gr

  • emilia

    o mnia, te kotleciki wyglądają przepyszne, musze wyprobowac koniecznie!

  • Basia Potocka

    Spaghetti bolognese uwielbiam! Mogłabym jeść co drugi dzień :-D
    uwielbiam dania z patelni, wszystkie składniki razem pociapane.. np. kasza gryczana z piersią kurczaka i warzywa na patelnie! Boski jest ten mix. Kiedyś kaszę gryczaną jadłam tylko z sosem mięsnym ale jak spróbowałam z warzywami to zakochałam się w gryczanej na nowo! Łatwo, szybko i tanio, spróbuj koniecznie! :-)

  • Ewa

    Fajne przepisy. Tylko to spaghetti z paczki…..wystarczy wrzucić pokrojone pomidory na patelnię, przyprawić i jest 100 razy smaczniejsze niż te sosy z paczki czy ze słoików. Można też użyć już pokrojone i obrane pomidory z puszki. Spróbujcie ;)

    • Tak robię jak i Ty ;) Plus przyprawy z paczki, bo jest to miks przypraw, takich jakie używamy w domu…

  • mallgos

    Uwielbiam takie przepisy, tylko popieram Spaghetti bolognese z torebki …. :-/. Ja mięso podsmażam z cebulką, dodaję troszkę soli i pozostałe przyprawy (wedle uznania), potem passatę pomidorową lub pomidory w puszce i pychota :-).

    • Przyznam szczerze, że nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym spaghetti w proszku – to jest przecież miks przypraw, 100 % przypraw, typu majeranek, pomieszanych ze sobą. Ja również dodaję pomidory, również sól, czasem cebulkę i dodatkowo właśnie te przyprawy z paczki. Coś jest złego w przyprawach (jakichkolwiek) w paczce? :) Bo ja mam całą szafkę od pieprzu po gałkę muszkatołową :)