DETOKS CUKROWY – odstaw cukier w 3 dni

27 maja 2015

Detoks cukrowy. Brzmi strasznie? Oj tak. I nie będę Was czarować, że człowiek po odstawieniu cukru tak się nie czuje. Dla mnie to było okropne przeżycie. Ale wystarczyło chwilę poczekać, by zrozumieć, że w tym szaleństwie jest metoda.

Detoks cukrowy i przygoda z nim związana zaczęła się jakiś czas temu, kiedy wydawnictwo Bukowy Las wysłało mi kilka książek dotyczących jedzenia bez pszenicy oraz detoksu cukrowego. O ile za całkowite odstawienie pszenicy się jeszcze nie wzięłam ( mimo, że i tak prawie w ogóle jej nie spożywam) tak za detoks cukrowy wzięłam się jakiś czas temu. Nie przekażę Wam tu całej wiedzy na temat jak się za to zabrać, bo książką, która o detoksie mówi ma prawie 300 stron. Ale mogę Wam chociaż minimalnie naświetlić o co tutaj chodzi, a jeśli się zainteresujecie – to marszem do księgarni i sami spróbujecie na własnej skórze tego co dyktuje nam książka.

Autorki książki opracowały 3 dniowy plan odstawienia cukru, który nie oszukujmy się – cholernie uzależnia. Cała dieta została podzielona na 4 tygodnie i z góry zaznaczam – najgorsze są te trzy pierwsze dni.

KROK 1 : TRZYDNIOWY PLAN ODSTAWIENIA CUKRU

DSC_0065

Plan jest prosty. Żadnego nabiału, owoców, pszenicy, skrobi oraz dodatkowego cukru. No dobra – to wcale nie jest takie proste. Ale autorki książki, by ułatwić nam zadanie przygotowały listę dozwolonych produktów na okres trzech dni. Mianowicie:

  • 1 filiżanka niesłodzonej czarnej kawy dziennie
  • niesłodzona zielona i/lub ziołowa herbata bez ograniczeń
  • minimum 2 L wody dziennie ( może być sztucznie gazowana bez sodu lub naturalnie gazowana)
  • białko: chude czerwone mięso, wieprzowina, kurczak, indyk, ryby, skorupiaki, jaja, tofu albo warzywa strączkowe ( w książce znajdziecie również opcję dla wegetarian i wegan
  • warzywa z listy dozwolonych bez ograniczeń tj: brokuł, brukselka, cukinia, chińska kapusta, grzyby, jarmuż, kalafior, kapusta ( pekińska, czerwone lub biała) ; ogórki ; papryka ( słodka lub ostra) ; rukola ; sałata ( rzymska, czerwona, zielona) ; seler , szparagi, szpinak)
  • owoce: cytryna lub limonka jako dodatek do napojów lub gotowania
  • orzechy: 30 gramowa porcja orzechów maksymalnie dwa razy dziennie na przekąskę. Orzechy mogą być prażone lub surowe i najlepiej niesolone takie jak: migdały, nasiona konopi, nasiona szałwii hiszpańskiej, nerkowce, orzechy makadamia, pekany, orzechy włoskie, orzechy ziemne, pistacje, siemię lniane
  • przyprawy i oleje jadalne: czerwony ocet winny, ocet balsamiczny albo jabłkowy, oliwa, olej kokosowy lub masło do duszenia
  • przyprawy ziołowe i korzenne : bez ograniczeń

Jeśli chodzi o tłuszcze to:

  • masło ( 1 łyżka stołowa)
  • olej kokosowy ( 1 łyżka stołowa)
  • oliwa ( 1 łyżka stołowa)
  • oliwki ( 10 sztuk)

Metody obróbki termicznej:

  • saute ( smażenie/duszenie w małej ilości tłuszczu)
  • smażenie stir-fry
  • duszenie
  • gotowanie na parze
  • gotowanie w wodzie

Jak dyktuje książka: ” Każdy dzień rozpoczniesz zdrowym śniadaniem, zjesz sycący lunch oraz wyśmienitą obiadokolację  – masz także nasze błogosławieństwo na przegryzanie między posiłkami”.

Poniżej przykładowy jadłospis na cały dzień:

Śniadanie: jajecznica z trzech jaj ze szczyptą suszonego rozmarynu, niesłodzona zielona herbata z cytryną, duża szklanka wody z limonką

Przekąska: orzechy na lekko słodko, niesłodzona herbata cynamonowa

Lunch: 180 g duszonych piersi kurczaka na młodych, zielonych warzywach liściastych oraz połowa pokrojonego w plasterki awokado z ziołami, oliwą i czerwonym octem winnym

Przekąska: pokrojona czerwona i zielona papryka z dwiema łyżkami szpinakowego hummusu, duża szklanka wody z limonką

Obiadokolacja: pół filiżanki edamame (zielonej soi), łosoś ze smażonymi na sposób chiński brokułami i pieczarkami

W książce zamieszczona została także lista zakupów na trzy okres detoksu.

KROK 2: TRZYDNIOWY PLAN NAPRAWY SKÓRY

 
DSC_0066

 

Z racji, że autorki książki zdają sobie sprawę, że pierwsze dni są dla nas bardzo ciężkie i męczące, postanowiły opracować dla nas program pielęgnacyjny. Wszystkie zabiegi można przeprowadzić w zaciszu własnego domu. Opisy są zawarte w książce.

Dzień 1: maseczka z błota morskiego dla utrzymania równowagi skóry

Dzień 2: starożytne kąpiele dla urody

Dzień 3 : broń się antyoksydantami z superdoładowaniem

W kolejnej części książki możemy poczytać o wielu ciekawych faktach na temat cukrów czy tego co możemy jeść. Dowiemy się też nieco więcej na temat dietetycznych perełek roli wody w naszym organizmie czy napadach podjadania.

Ale co dalej?

W pierwszych dnia usuwamy z jadłospisu całkowicie cukier – możemy zatem odczuwać zmęczenie, silne bóle głowy oraz nagłe, intensywne napady głodu. Nie jest to nic przyjemnego, ale to znak, że nasz organizm zaczyna właśnie uwalniać się do toksyn. Cały plan polega na tym, że przez pierwsze 3 dni całkowicie odstawiamy cukier, a następnie ponownie stopniowo wprowadzamy do diety zdrowe cukry. Co po 3 dniowym odstawieniu?

 

detoks cukrowy

 

1 tydzień – kontynuuj bez cukru… za to z serem i winem!

2 tydzień – wprowadź owoce i dodatkową porcję nabiału

3 tydzień – witajcie zboża!

4 tydzień – nie trać rozpędu

Każdy tydzień jest szczegółowo opisany. Dozwolone produkty + przykładowe jadłospisy.

W kolejnej części książki DETOKS CUKROWY,  szczegółowo został opisany również detoks dla skóry – czyli plan na to, by zyskać młodzieńczą promienność ( lub ją zachować :P) i sprawić, że nasza skóra będzie zdrowa i odżywiona.

Rozdział 10 traktuje o związku między dietą a ćwiczeniami fizycznymi. I za to właśnie pokochałam tą książkę. Nie skupia się tylko na temacie żywienia ale doskonale łączy wszystko to co ma wpływ na nasze zdrowie: odżywianie, zabiegi na twarz i ciało, ćwiczenia fizyczne.

DSC_0068

Decydując się na detoks cukrowy autorki książki zadbały o to, byśmy w razie wątpliwości sięgały nie do internetu czy do innych książek, a właśnie do tej jednej – w której zawarte są odpowiedzi na wszystkie pytania, które pojawiają się podczas stosowania detoksu. W rozdziale 12 dowiecie się o tym jak jadać poza domem i jakich produktów unikać w danej kuchni. Rozdział 13 to już cała seria pysznych i prosty przepisów, z których każda z nas może wybrać coś co trafi idealnie w jej gusta.

DSC_0069

Jeśli ciągle czujesz się zmęczona i tak wyglądasz, jeśli nawiedzają cię codziennie napady głodu, a ty nie możesz pozbyć się fałdek tłuszczu – ta książka jest dla Ciebie. I jedna z Was może otrzymać ją za darmo. Wystarczy, że zostawicie pod tym wpisem komentarz ( jakikolwiek + adres e-mail) , a na FP udostępnicie wpis, przez który tu trafiłyście, a ja już za tydzień tj. 3 czerwca wylosuję jedną osobę, do której trafi książka. O cenie książki oraz o tym gdzie możecie ją kupić możecie poczytać na stronie wydawnictwa Bukowy Las .

Zwycięzcą zostaje autorka komentarzu, za którą będę trzymała kciuki by jak najdalej trzymała się od blachy ciasta ;) Gratuluję i proszę o kontakt z podanego meila na priv na FP lub e-mail alicja.wegner.blog@gmail.com :) 

 

in3